نور در حرم نور

تفسیر قران در محضر حضرت معصومه سلام الله علیها

نور در حرم نور

تفسیر قران در محضر حضرت معصومه سلام الله علیها

کلمات کلیدی

آخرین نظرات

جزء 11 (ارزش مقاومت در رکاب ولی الهی)

يكشنبه, ۱۱ اسفند ۱۳۹۸، ۰۲:۲۳ ب.ظ

سوره مبارکه توبه/ 119 - 121

 

یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَ کُونُوا مَعَ الصَّادِقینَ (119)

ما کانَ لِأَهْلِ الْمَدینَةِ وَ مَنْ حَوْلَهُمْ مِنَ الْأَعْرابِ أَنْ یَتَخَلَّفُوا عَنْ رَسُولِ اللَّهِ وَ لا یَرْغَبُوا بِأَنْفُسِهِمْ عَنْ نَفْسِهِ ذلِکَ بِأَنَّهُمْ لا یُصیبُهُمْ ظَمَأٌ وَ لا نَصَبٌ وَ لا مَخْمَصَةٌ فی‏ سَبیلِ اللَّهِ وَ لا یَطَؤُنَ مَوْطِئاً یَغیظُ الْکُفَّارَ وَ لا یَنالُونَ مِنْ عَدُوٍّ نَیْلاً إِلاَّ کُتِبَ لَهُمْ بِهِ عَمَلٌ صالِحٌ إِنَّ اللَّهَ لا یُضیعُ أَجْرَ الْمُحْسِنینَ (120)

وَ لا یُنْفِقُونَ نَفَقَةً صَغیرَةً وَ لا کَبیرَةً وَ لا یَقْطَعُونَ وادِیاً إِلاَّ کُتِبَ لَهُمْ لِیَجْزِیَهُمُ اللَّهُ أَحْسَنَ ما کانُوا یَعْمَلُونَ (121)

۹۸/۱۲/۱۱ موافقین ۰ مخالفین ۰
امیرحسین صفاریان

j11

نظرات  (۹)

۲۳ اسفند ۹۸ ، ۰۵:۵۹ سالار آرام

#تفسیر :

صادقین چه کسانی هستند؟

کلبى از ابى صالح از ابن عباس روایت کرده که گفته: «کُونُوا مَعَ الصَّادِقِینَ» یعنى با على بن ابى طالب و پیروان او باشید. و جابر از امام باقر علیه السلام روایت کرده که آن حضرت فرمود: یعنى با آل محمد علیهم السلام باشید.

منبع : مجمع البیان

۲۳ اسفند ۹۸ ، ۰۶:۰۶ سالار آرام

#متفرقه

#نظرات_شخصی

تقوای اجتماعی و استقامت در برابر سختی ها برای اهل ایمان وقتی منتج میشود که در رکاب صادقین این مقاومت صورت پذیرد.تحقق ایمان و تقوا وقتی است که در حوادث گوناگون رهبر جامعه تنها نباشد و یک معیّت که نشان از همراهی جریان اجتماعی با ایشان است وجود داشته باشد.ممکن است اسلوب مقاومت دارای  آفاتی مانند تندروی و کج روی باشد و مشی مومنان در نتیجه ی این آفات با مشی رهبر جامعه ی اسلامی در مقابل دشمنان تفاوت کند.

در تندروی ممکن است مصادیق تعامل ها و سازش ها مصلحتی با دشمن که مورد تایید ولی جامعه است ، توسط برخی تخطئه شود.در جریان صلح امام حسن برای برخی خواص اطرافیان ایشان این مساله رخ داد.

در کج روی نگاه تعامل و سازشکاری بیش از حد و ترس از هیبت دشمن ،عملا مفهوم مقاومت را استحاله میکند.سال هاست رهبر جامعه ی ما در برابر غرب در زمینه های مختلف ایده های استقامتی مطرح میکنند ولی عده ای به دنبال غربگرایی و نگاه بیش از مثبت به دشمنان هسنند.

۲۳ اسفند ۹۸ ، ۰۶:۰۹ سالار آرام

#روایات :

فِی (نَهْجِ الْبَیَانِ)، عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ وَ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ (عَلَیْهِمَا السَّلَامُ): «أَنَّ الصَّادِقِینَ هَاهُنَا هُمُ الْأَئِمَّةُ الطَّاهِرُونَ مِنْ آلِ مُحَمَّدٍ أَجْمَعِینَ».

وَ فِیهِ أَیْضاً: رُوِیَ‏ أَنَّ النَّبِیَّ (صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ) سُئِلَ عَنِ الصَّادِقِینَ هَاهُنَا، فَقَالَ: «هُمْ عَلِیٌّ وَ فَاطِمَةُ وَ الْحَسَنُ وَ الْحُسَیْنُ وَ ذُرِّیَّتُهُمُ الطَّاهِرُونَ إِلَى یَوْمِ الْقِیَامَةِ».

منبع : نهج البیان عن کشف معانی القرآن

۲۳ اسفند ۹۸ ، ۰۶:۱۰ سالار آرام

#نکات تفسیری :

تکامل جامعه در سایه‏ى ایمان، تقوا و اطاعت از رهبر معصوم است. «آمَنُوا، اتَّقُوا، مَعَ الصَّادِقِینَ»

در هر زمان باید معصومى باشد که مسلمانان با او همراه باشند. «کُونُوا مَعَ الصَّادِقِینَ»

منبع : تفسیر نور

۲۳ اسفند ۹۸ ، ۰۶:۳۰ سالار آرام

# نظرات شخصی

# آیات مرتبط

 در برخی تفاسیر شاید آیات مرتبط برای تعیین مصداق صادقین آورده شود. مانند آیه ی مِنَ الْمُؤْمِنِینَ رِجالٌ صَدَقُوا ما عاهَدُوا اللَّهَ عَلَیْهِ فَمِنْهُمْ مَنْ قَضى‌ نَحْبَهُ وَ مِنْهُمْ مَنْ یَنْتَظِرُ وَ ما بَدَّلُوا تَبْدِیلًا « احزاب-23» . ممکن است این خلط به وجود بیاید که از ما خواسته شده مانند صادقین به وعده ی جهاد و جنگ و شهادت عمل کنیم و یا راستگو باشیم،در حالی که اینطور نیست.از نظر علامه طباطبایی در المیزان بر می آید ، تفاسیری که این آیات را به توصیه ی مومنان در صدق تعبیر میکنند دچار اشتباه هستند.صادق بودن از مومنین خواسته نشده است بلکه همراهی با صادقینی که در معنای مجازی و وسیع منتج به احسن اعمال و بهترین پیروزی ها خواهد شد از مومنین خواسته شده است.

۲۳ اسفند ۹۸ ، ۰۶:۳۳ سالار آرام

# نظرات شخصی

# آیات مرتبط

از دعوت صریح قرآن از مومنین و اطلاق کلمه صادقین بر می آید در هر جامعه ی ایمانی برای متقین شاخص هایی از نحوه ی استقامت وجود دارد و آن شاخص ها حولِ فردی صادق(به معنای واقعی کلمه ) تحقق دارند. جامعه ی ایمانی باید در این مقاومت و در این آزمون های سخت که گاهی به تعبیر قرآن مومن  نزدیک است قلبش بلغزد ،همراهی ولی و تبعیت و معیت با او را از دست ندهد.

لَقَدْ تابَ اللَّهُ عَلَى النَّبِیِّ وَ الْمُهاجِرینَ وَ الْأَنْصارِ الَّذینَ اتَّبَعُوهُ فی‏ ساعَةِ الْعُسْرَةِ مِنْ بَعْدِ ما کادَ یَزیغُ

قُلُوبُ فَریقٍ مِنْهُمْ ثُمَّ تابَ عَلَیْهِمْ إِنَّهُ بِهِمْ رَؤُفٌ رَحیمٌ (توبه-117)

این همان مقاومت ستودنیست! مقاومتی که مومن در لحظات عسرت و اوج بلا همراهی و تبعیت از ولیِّ خود را از دست ندهد و بتواند پیرو نگاه ولی باشد.در نتیجه ی این نوع مقاومت کاستی های مسیر و اشتباهات و لغزش های معنوی و حتی محاسباتی جبران می شود.

۲۳ اسفند ۹۸ ، ۰۶:۳۵ سالار آرام

# نکات تفسیری :

آیه 120 سوره توبه :

اصحاب و اطرافیان رهبر که از علم و امکانات بیشترى برخوردارند، مسئولیّت بیشترى دارند. ما کانَ لِأَهْلِ الْمَدِینَةِ ... أَنْ یَتَخَلَّفُوا

در دفاع از اسلام، شهر و روستا مطرح نیست. «لِأَهْلِ الْمَدِینَةِ وَ مَنْ حَوْلَهُمْ» 

مسلمان باید در راه عقیده، آماده‏ى تحمّل هر سختى و فشارى باشند. ظَمَأٌ، نَصَبٌ، مَخْمَصَةٌ ...

جامعه‏ى اسلامى باید کفرستیز باشد. «یَغِیظُ الْکُفَّارَ»

راهپیمایى‏ها و حرکات دسته جمعى مسلمانان که موجب خشم و هراس کفّار مى‏گردد، در نزد خدا پاداش دارد. «مَوْطِئاً یَغِیظُ الْکُفَّارَ»

دریافت اجر الهى، در سایه‏ى تحمّل رنج‏هاست. نابرده رنج، گنج میسّر نمى‏شود. ظَمَأٌ، نَصَبٌ‏، مَخْمَصَةٌ، ... أَجْرَ الْمُحْسِنِینَ‏

ایمان به رضایت وپاداش الهى، مشکلات را آسان مى‏کند. «إِنَّ اللَّهَ لا یُضِیعُ أَجْرَ الْمُحْسِنِینَ»

منبع : تفسیر نور

۲۳ اسفند ۹۸ ، ۰۶:۳۹ سالار آرام

# آقا

 هزینه مقاومت در نگاه رهبری مرتبط با آیه 120 توبه

 بخش سوّم از منطق مقاومت، آن چیزی است که من در همین جلسه -یکی دو سال گذشته(۴)- گفتم و آن این است که مقاومت البتّه هزینه دارد، بدون هزینه نیست، امّا هزینه‌ی تسلیم در مقابل دشمن بیشتر است از هزینه‌ی مقاومت. وقتی شما در مقابل دشمن تسلیم میشوید، باید هزینه بدهید. رژیم پهلوی در مقابل آمریکا تسلیم بود -خیلی اوقات هم ناراحت بودند، ناراضی بودند امّا تسلیم بودند، میترسیدند- هم نفت میداد، هم پول میداد، هم باج میداد، هم توسری میخورد! امروز دولت سعودی هم همین جور است؛ هم پول میدهد، هم دلار میدهد، هم بر طبق خواست آمریکا موضع‌گیری میکند، هم توهین می‌شنود؛ به او میگویند «گاو شیرده»! هزینه‌ی سازش، هزینه‌ی تسلیم، هزینه‌ی عدم مقاومت، از هزینه‌ی مقاومت بمراتب بیشتر است؛ هزینه‌ی مادّی هم دارد، هزینه‌ی معنوی هم دارد.(۵) (خواهش میکنم توجّه کنید؛ ما حالا بحث «نبرد» را نمیکنیم، بحث «مقاومت» را میکنیم؛ بحث «نبرد» جداگانه است؛ من دارم ایستادگی و مقاومت و عقب‌نشینی نکردن را میگویم؛ درست توجّه کنید.)

بیانات در سالگرد رحلت امام خمینی (ره) -14 خرداد 98

۲۳ اسفند ۹۸ ، ۰۶:۴۱ سالار آرام

#نکات تفسیری:

آیه 121 سوره توبه

حرکت به سوى جبهه ‏ها، از بهترین کارهاست. «أَحْسَنَ ما کانُوا یَعْمَلُونَ»

 پاداش الهى، بهتر و بالاتر از عمل انسان است. لِیَجْزِیَهُمُ اللَّهُ أَحْسَنَ‏ ...

استمرار بر عمل صالح، سبب اضافه شدن پاداش آن است. «ما کانُوا یَعْمَلُونَ»

سنّت خداوند این است که مکتب خود را با تلاش مؤمنان پیش ببرد. (اگر نیاز به تلاش آنان نبود، این همه تشویق در این دو آیه لازم نبود)

منبع : تفسیر نور

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی