نور در حرم نور

تفسیر قران در محضر حضرت معصومه سلام الله علیها

نور در حرم نور

تفسیر قران در محضر حضرت معصومه سلام الله علیها

کلمات کلیدی

آخرین نظرات

15-1. هر کس برای محاسبه خودش کافی است (اسراء/١٤)

چهارشنبه, ۹ خرداد ۱۳۹۷، ۱۱:۲۸ ب.ظ
17:14
۹۷/۰۳/۰۹ موافقین ۰ مخالفین ۰
حسین منیب

j15

نظرات  (۷)

۱۰ خرداد ۹۷ ، ۰۲:۴۰ امیرحسین صفاریان
#روایت

عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ عَلَیْهِ السَّلَامُ‏ فِی قَوْلِهِ: اقْرَأْ کِتابَکَ کَفى‏ بِنَفْسِکَ الْیَوْمَ‏ قَالَ: یَذَّکَّرُ الْعَبْدُ جَمِیعَ مَا عَمِلَ وَ مَا کَتَبَ عَلَیْهِ، حَتَّى کَأَنَّهُ فَعَلَهُ تِلْکَ السَّاعَةَ فَلِذَلِکَ «قَالُوا یا وَیْلَتَنا ما لِهذَا الْکِتابِ لا یُغادِرُ صَغِیرَةً وَ لا کَبِیرَةً إِلَّا أَحْصاها»
۱۰ خرداد ۹۷ ، ۰۲:۴۲ امیرحسین صفاریان
#توضیح

فخر رازى مى‏گوید: مراد از کتاب، صفحه‏ى روح است که اعمال انسان در آن اثر مى‏گذارد و مراد از خواندن، درک و فهم آن است. «2» در تفسیر المیزان، از کتاب، به نفس اعمال تفسیر شده است.

۱۰ خرداد ۹۷ ، ۰۲:۴۶ امیرحسین صفاریان
#نکته


دادگاه قیامت، گواهان بسیار دارد:

الف) خداوند، که شاهد بر همه‏ى اعمال ماست. «انّ اللّه على کلّ شیىٍ شهید» «1»

ب) پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله. «فکیف اذا جئنا من کلّ امّةٍ بشهید و جئنا بک على هولاء شهیداً» «2» چگونه است حال آنها در آن روز که براى هر امّتى گواهى بیاوریم و تو را گواه بر آنها قرار دهیم.

ج) امامان معصوم علیهم السلام. «و کذلک جعلناکم أمّةً وسطاً لتکونوا شهداء على النّاس» «3» ما شما را امّت میانه قرار دادیم تا گواه بر مردم باشید. طبق روایات مراد از امّت، امامان معصومند، زیرا سایر افراد امّت، از علم و عصمت لازم براى گواهى در آن روز برخوردار نیستند.

د) فرشتگان. «و جاءت کلّ نفس معها سائقٌ و شهید» «4» در قیامت همراه هر انسانى دو فرشته مى‏آید، یکى او را سوق مى‏دهد و یکى شاهد بر اوست.

ه) زمین. «یومئذ تحدّث أخبارها» «5» در قیامت زمین اخبار خود را بازگو مى‏کند

و) وجدان. «اقرء کتابک کفى‏ بنفسک‏ الیوم علیک حسیباً» «6» نامه‏ى عملت را بخوان و خود قضاوت کن که با تو چه برخورد شود.

ز) اعضاى بدن. «یوم تشهد علیهم ألسنتهم و أیدیهم و أرجلهم» «7» روز قیامت زبان و دست و پا به سخن آمده و علیه انسان گواهى مى‏دهند.

ح) زمان. امام سجّاد علیه السلام در دعاى ششم صحیفه سجّادیه مى‏فرماید: «هذا یومٌ حادثٌ جدید وهو علینا شاهدٌ عتید» امروز روز جدیدى است که در قیامت گواه اعمالى است که در آن انجام مى‏دهیم.

ط) عمل. «وجدوا ما عملوا حاضراً» «1» در قیامت اعمال انسان تجسّم یافته و در برابر او نمودار مى‏شوند.

۱۰ خرداد ۹۷ ، ۰۲:۵۳ امیرحسین صفاریان
#آیات مرتبط

فَأَمَّا مَنْ أُوتِیَ کِتابَهُ بِیَمینِهِ فَیَقُولُ هاؤُمُ اقْرَؤُا کِتابِیَهْ‏ (19)

وَ أَمَّا مَنْ أُوتِیَ کِتابَهُ بِشِمالِهِ فَیَقُولُ یا لَیْتَنی‏ لَمْ أُوتَ کِتابِیَهْ‏ (25)

 

 

بَلِ الْإِنْسانُ عَلى‏ نَفْسِهِ بَصیرَةٌ (14)

۱۰ خرداد ۹۷ ، ۰۳:۰۵ امیرحسین صفاریان
#نکته

در آن زمان هیچ کس نیتواند اعمال خودش را انکار کند. مانند وقتی که انسان صدای خودش را از ضبط صوت بشنود و یا فیلمی که از او در حین انجام کاری گرفته شده است را ببیند.

نکته دیگر آن است که انسان شاید بتواند حقیقت را از دیگران کتمان کند اما همه به وضوح میدانند که کتمان حقیقت از خود معنی ندارد. پس بهترین و شناس ترین شخص نسبت به انسان خود انسان است.
۱۰ خرداد ۹۷ ، ۰۳:۱۱ امیرحسین صفاریان
#نکته
انسان در همین دنیا هم میتواند به حساب خودش برسد. روایات زیادی در این مضمون داریم که حاسبوا قبل ان تحاسبوا. با حساب کشی نفس در همین دنیا میتوان نقاط ضعف را شناسایی کرد و از بین برد و در پی تقویت نقاط مثبت بر آمد. بنابراین خوشا به حال کسی که کار حساب نفسش را به دنیای دیگر وانگذارد چرا که در آنجا دیگر راه برگشتی وجود ندارد و نمیتوان در پس جبران برآمد.
۱۰ خرداد ۹۷ ، ۰۳:۲۳ امیرحسین صفاریان
#بیانات
1- چه خوب است که انسان - در هر مرتبه و در هر شغلی - وقتی به پشت سر خود نگاه می‌کند، در یک محاسبه‌ی دقیق و سختگیرانه و بدون مسامحه، فهرستی از کارهایی را مشاهده کند که قابل ارائه‌ی به پیشگاه الهی است. این‌که به ما گفته‌اند: «حاسبوا أنفسکم قبل أن تحاسبوا»(۱) و علمای سلوک و اخلاق، محاسبه را یکی از اولین وظائف سالک دانسته‌اند، برای این است که ما دائم در حال خواندن نامه‌ی عمل خودمان باشیم و در روزی که این نامه‌ی اعمال خوانده خواهد شد، غافلگیر نشویم. قبل از این‌که نامه‌ی اعمال ما در پیشگاه الهی مورد محاسبه و مطالعه قرار بگیرد، خود ما بخوانیم؛ اگر کمبودی هست، اصلاح کنیم؛ اگر نقطه‌ی قوتی در آن هست، خدا را بر آن سپاس بگزاریم. والّا اگر این محاسبه را انجام ندهیم و غافل بمانیم، آن‌وقت غافلگیر می‌شویم.
امام سجاد در دعای ابوحمزه عرض می‌کند: «اللّهم فارحمنی إذا انقطعت حجّتی و کلّ عن جوابک لسانی و طاش عند سؤالک ایّای لبّی»، در مقابل سؤال الهی حجت انسان و استدلال انسان تمام می‌شود - به تعبیر رائجِ امروز، انسان کم می‌آورد - زبان انسان از گویائی می‌افتد و حتّی ذهن و عقل و لبّ انسان هم آشفته می‌شود؛ «و طاش عند سؤالک ایّای لبّی»(۲). آنهایی که خودشان را زیر مداقه‌ی یک محاسبه قرار دادند، امید فرجی دارند. وقتی به نامه‌ی اعمال خود نگاه کردیم و دیدیم این نقاط کمبود وجود دارد، چون هنوز وقت باقیست و عمر باقیست، جبران می‌کنیم؛ «و أنیبوا إلی ربّکم»(۳) - «أنیبوا» یعنی برگردید و جبران کنید - اگر دیدیم نقاط روشنی وجود دارد، به کمک الهی، به توفیق الهی و به هدایت الهی دلگرم و امیدوار می‌شویم؛ هم خدا را شکر می‌گزاریم، هم ادامه می‌دهیم؛ محاسبه فایده‌اش این است.


2-این جبهه، فقط با تقوا پیش خواهد رفت. این نظام، جز با رعایت تقوا و طهارت و پاکی و محاسبه‌ی دقیق و صحیح و حسابرسیِ هرکدامِ ما از خودش - «حاسبوا انفسکم»(۱) - پیش نخواهد رفت. اشتباه است اگر کسی خیال کند همان کارهایی که دیگر حکومتها و دیگر کارگزاران دولتها در دنیا می‌کنند، ما هم همانها را بکنیم. ما اصولی داریم، ما روشهای مخصوص به خودمان را داریم؛ اینها متعلق به اسلام است. این اصول باید بر دنیا حاکم بشود؛ نه این‌که اصول غلط دنیای جاهلی و استکباری، خودش را بر ما تحمیل بکند

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی