15-1. هر کس برای محاسبه خودش کافی است (اسراء/١٤)

فخر رازى مىگوید: مراد از کتاب، صفحهى روح است که اعمال انسان در آن اثر مىگذارد و مراد از خواندن، درک و فهم آن است. «2» در تفسیر المیزان، از کتاب، به نفس اعمال تفسیر شده است.
دادگاه قیامت، گواهان بسیار دارد:
الف) خداوند، که شاهد بر همهى اعمال ماست. «انّ اللّه على کلّ شیىٍ شهید» «1»
ب) پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله. «فکیف اذا جئنا من کلّ امّةٍ بشهید و جئنا بک على هولاء شهیداً» «2» چگونه است حال آنها در آن روز که براى هر امّتى گواهى بیاوریم و تو را گواه بر آنها قرار دهیم.
ج) امامان معصوم علیهم السلام. «و کذلک جعلناکم أمّةً وسطاً لتکونوا شهداء على النّاس» «3» ما شما را امّت میانه قرار دادیم تا گواه بر مردم باشید. طبق روایات مراد از امّت، امامان معصومند، زیرا سایر افراد امّت، از علم و عصمت لازم براى گواهى در آن روز برخوردار نیستند.
د) فرشتگان. «و جاءت کلّ نفس معها سائقٌ و شهید» «4» در قیامت همراه هر انسانى دو فرشته مىآید، یکى او را سوق مىدهد و یکى شاهد بر اوست.
ه) زمین. «یومئذ تحدّث أخبارها» «5» در قیامت زمین اخبار خود را بازگو مىکند
و) وجدان. «اقرء کتابک کفى بنفسک الیوم علیک حسیباً» «6» نامهى عملت را بخوان و خود قضاوت کن که با تو چه برخورد شود.
ز) اعضاى بدن. «یوم تشهد علیهم ألسنتهم و أیدیهم و أرجلهم» «7» روز قیامت زبان و دست و پا به سخن آمده و علیه انسان گواهى مىدهند.
ح) زمان. امام سجّاد علیه السلام در دعاى ششم صحیفه سجّادیه مىفرماید: «هذا یومٌ حادثٌ جدید وهو علینا شاهدٌ عتید» امروز روز جدیدى است که در قیامت گواه اعمالى است که در آن انجام مىدهیم.
ط) عمل. «وجدوا ما عملوا حاضراً» «1» در قیامت اعمال انسان تجسّم یافته و در برابر او نمودار مىشوند.
فَأَمَّا مَنْ أُوتِیَ کِتابَهُ بِیَمینِهِ فَیَقُولُ هاؤُمُ اقْرَؤُا کِتابِیَهْ (19)
وَ أَمَّا مَنْ أُوتِیَ کِتابَهُ بِشِمالِهِ فَیَقُولُ یا لَیْتَنی لَمْ أُوتَ کِتابِیَهْ (25)
بَلِ الْإِنْسانُ عَلى نَفْسِهِ بَصیرَةٌ (14)
عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ عَلَیْهِ السَّلَامُ فِی قَوْلِهِ: اقْرَأْ کِتابَکَ کَفى بِنَفْسِکَ الْیَوْمَ قَالَ: یَذَّکَّرُ الْعَبْدُ جَمِیعَ مَا عَمِلَ وَ مَا کَتَبَ عَلَیْهِ، حَتَّى کَأَنَّهُ فَعَلَهُ تِلْکَ السَّاعَةَ فَلِذَلِکَ «قَالُوا یا وَیْلَتَنا ما لِهذَا الْکِتابِ لا یُغادِرُ صَغِیرَةً وَ لا کَبِیرَةً إِلَّا أَحْصاها»