نور در حرم نور

تفسیر قران در محضر حضرت معصومه سلام الله علیها

نور در حرم نور

تفسیر قران در محضر حضرت معصومه سلام الله علیها

کلمات کلیدی

آخرین نظرات

12-3. تکیه بر ظالمان موجب جهنمی شدن است (هود/113)

يكشنبه, ۶ خرداد ۱۳۹۷، ۱۰:۱۲ ق.ظ
11:113
۹۷/۰۳/۰۶ موافقین ۰ مخالفین ۰
امیرحسین صفاریان

j12

نظرات  (۱۱)

۰۶ خرداد ۹۷ ، ۱۰:۳۰ امیرحسین صفاریان
#المیزان

و الحق أن (الرکن) الاعتماد على الشی‏ء عن میل إلیه لا مجرد الاعتماد فحسب و لذلک عدی بإلى لا بعلى و ما ذکره أهل اللغة تفسیر له بالأعم من معناه على ما هو دأبهم.

فالرکون إلى الذین ظلموا هو نوع اعتماد علیهم عن میل إلیهم إما فی نفس الدین کأن یذکر بعض حقائقه بحیث ینتفعون به أو یغمض عن بعض حقائقه التی یضرهم إفشاؤها و إما فی حیاة دینیة کان یسمح لهم بنوع من المداخلة فی إدارة أمور المجتمع الدینی‏ بولایة الأمور العامة أو المودة التی تقضی إلى المخالطة و التأثیر فی شئون المجتمع أو الفرد الحیویة.

 

۰۶ خرداد ۹۷ ، ۱۰:۳۵ امیرحسین صفاریان
#احادیث

عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع‏ فِی قَوْلِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ- وَ لا تَرْکَنُوا إِلَى الَّذِینَ ظَلَمُوا فَتَمَسَّکُمُ النَّارُ[1] قَالَ هُوَ الرَّجُلُ یَأْتِی السُّلْطَانَ‏ فَیُحِبُّ بَقَاءَهُ إِلَى أَنْ یُدْخِلَ یَدَهُ إِلَى کِیسِهِ فَیُعْطِیَهُ.

 



۰۶ خرداد ۹۷ ، ۱۰:۳۹ امیرحسین صفاریان

#نمونه

گرچه مفسران معانى بسیارى براى این کلمه در ذیل آیه آورده‏اند، ولى همه یا غالب آنها به یک مفهوم جامع و کلى باز مى‏گردد، مثلا بعضى آن را به معنى" تمایل" و بعضى به معنى" همکارى" و بعضى به معنى" اظهار رضایت" یا" دوستى" و بعضى به معنى" خیر خواهى و اطاعت" ذکر کرده‏اند که همه اینها در مفهوم جامع اتکاء و اعتماد و وابستگى جمع است.

 

بدیهى است که در درجه اول نباید در ظلمها و ستمگریهایشان شرکت جست و از آنها کمک گرفت، و در درجه بعد اتکاء بر آنها در آنچه مایه ضعف و ناتوانى جامعه اسلامى و از دست دادن استقلال و خودکفایى و تبدیل شدن به یک عضو وابسته و ناتوان مى‏گردد باید از میان برود که این گونه رکونها جز شکست و ناکامى و ضعف جوامع اسلامى، نتیجه‏اى نخواهد داشت.

و اما اینکه: فى المثل مسلمانان با جوامع غیر مسلمان، روابط تجارى یا علمى بر اساس حفظ منافع مسلمین و استقلال و ثبات جوامع اسلامى داشته باشند، نه داخل در مفهوم رکون به ظالمین است و نه چیزى است که از نظر اسلام ممنوع بوده باشد و در عصر خود پیامبر ص و اعصار بعد همواره چنین ارتباطاتى وجود داشته است.

 

 

 

فلسفه تحریم رکون به ظالمان.

تکیه بر ظالم، مفاسد و نابسامانیهاى فراوانى مى‏آفریند که بطور اجمال بر هیچکس پوشیده نیست، ولى هر قدر در این مساله کنجکاوتر شویم به نکات تازه‏اى دست مى‏یابیم.

- تکیه بر ظالمان باعث تقویت آنهاست و تقویت آنها باعث گسترش دامنه ظلم و فساد و تباهى جامعه‏ها است، در دستورات اسلامى مى‏خوانیم که انسان تا مجبور نشود (و حتى در پاره‏اى از اوقات مجبور هم شود) نباید حق خود را از طریق یک قاضى ظالم و ستمگر بگیرد، چرا که مراجعه به چنین قاضى و حکومتى براى احقاق حق مفهومش به رسمیت شناختن ضمنى و تقویت او است، و ضرر این کار گاهى از زیانى که به خاطر از دست دادن حق مى‏شود بیشتر است.

- تکیه بر ظالمان در فرهنگ فکرى جامعه تدریجا اثر مى‏گذارد و زشتى ظلم و گناه را از میان مى‏برد و مردم را به ستم کردن و ستمگر بودن تشویق مى‏نماید.

- اصولا تکیه و اعتماد بر دیگران که در شکل وابستگى آشکار گردد، نتیجه‏اى جز بدبختى نخواهد داشت تا چه رسد به اینکه این تکیه‏گاه ظالم و ستمگر باشد.یک جامعه پیشرو و پیشتاز و سربلند و قوى، جامعه‏اى است که روى پاى خود بایستد همانگونه که قرآن در مثال زیبایى در سوره فتح آیه 29 مى‏فرماید فَاسْتَوى‏ عَلى‏ سُوقِهِ‏:" همانند گیاه سرسبزى که روى پاى خود ایستاده و براى زنده ماندن و سرفرازى نیاز به وابستگى به چیز دیگر ندارد.

یک جامعه مستقل و آزاد، جامعه‏اى است که از هر نظر خودکفا باشد و پیوند و ارتباطش باد گران، پیوندى بر اساس منافع متقابل باشد، نه بر اساس اتکاء یک ضعیف بر قوى، این وابستگى خواه از نظر فکرى و فرهنگى باشد یا نظامى یا اقتصادى و یا سیاسى، نتیجه‏اى جز اسارت و استثمار ببار نخواهد آورد، و اگر این وابستگى به ظالمان و ستمگران باشد، نتیجه‏اش وابستگى به ظلم آنها و شرکت در برنامه‏هاى آنها خواهد بود.

 

معنای الذین ظلموا

تمام کسانى که دست به ظلم و فساد در میان بندگان خدا زده‏اند و آنها را بنده و برده خود ساخته‏اند و از نیروهاى آنها به نفع خود بهره‏کشى کرده‏اند و خلاصه در مفهوم عام کلمه" الَّذِینَ ظَلَمُوا" وارد هستند جزء مصادیق آیه مى‏باشند.

۰۶ خرداد ۹۷ ، ۱۰:۴۱ امیرحسین صفاریان
#حدیث

َ أَنْ لَا تَرْکَنَ إِلَى ظَالِمٍ وَ إِنْ کَانَ حَمِیماً قَرِیبا

 

۰۶ خرداد ۹۷ ، ۱۰:۴۱ امیرحسین صفاریان
#نکته


تکیه بر ستمگران، گناه کبیره است. (هر گناهى که قرآن درباره‏ى آن وعده‏ى آتش داده، گناه کبیره است)

i
۰۶ خرداد ۹۷ ، ۱۰:۴۵ امیرحسین صفاریان
#آیات مرتبط

لا تَتَّخِذُوا الْکافِرِینَ أَوْلِیاءَ مِنْ دُونِ الْمُومِنِینَ‏ نساء/ 144.

أَ یَبْتَغُونَ عِنْدَهُمُ الْعِزَّةَ فَإِنَّ الْعِزَّةَ لِلّهِ جَمِیعاً نساء/ 139.

مَنْ یَتَوَلَّهُمْ مِنْکُمْ فَإِنَّهُ مِنْهُمْ‏ مائده/ 51.

لَنْ یَجْعَلَ اللّهُ لِلْکافِرِینَ عَلَی الْمُومِنِینَ سَبِیلا نساء/ 141




۰۶ خرداد ۹۷ ، ۱۰:۵۱ امیرحسین صفاریان
#نهج البلاغه

َ کُونَا لِلظَّالِمِ‏ خَصْماً وَ لِلْمَظْلُومِ عَوْنا

 

۰۶ خرداد ۹۷ ، ۱۰:۵۴ امیرحسین صفاریان
#داستان

Version:0.9 StartHTML:-1 EndHTML:-1 StartFragment:000081 EndFragment:000865

شخصى شترهایش را به هارون الرشید اجاره داد امام کاظم (ع) فرمود: چرا این کار را کردى؟ فرمود آقا براى کار بدى نداده‏ام براى این داده‏ام که برود مکه. فرمود: دوست دارى زنده بماند و برگردد اجاره شترهایت را بدهد گفت بله گفت همین مقدار که دوست دارى هارون الرشید زنده بماند گناه است.


۰۶ خرداد ۹۷ ، ۱۰:۵۶ امیرحسین صفاریان
#حدیث

ٍ1- عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ قَالَ: مَنْ عَذَرَ ظَالِماً بِظُلْمِهِ سَلَّطَ اللَّهُ عَلَیْهِ مَنْ یَظْلِمُهُ فَإِنْ دَعَا لَمْ یَسْتَجِبْ لَهُ وَ لَمْ یَأْجُرْهُ اللَّهُ عَلَى ظُلَامَتِهِ.

 

2- ظالم اگر مسجد هم میسازد نباید یاری اش کرد:


َ قَالَ لِی أَبُو عَبْدِ اللَّهِ ع‏ لَا تُعِنْهُمْ‏ عَلَى بِنَاءِ مَسْجِدٍ.

 

۰۶ خرداد ۹۷ ، ۱۱:۰۴ امیرحسین صفاریان
#حدیث

فِیمَا أَوْصَى بِهِ النَّبِیُّ ص إِلَى عَلِیٍّ ع‏ یَا عَلِیُّ ثَلَاثٌ یُقَسِّینَ الْقَلْبَ اسْتِمَاعُ اللَّهْوِ وَ طَلَبُ الصَّیْدِ وَ إِتْیَانُ بَابِ السُّلْطَان‏

 

َ عَنِ النَّبِیِّ ص قَالَ: مَنْ بَذَا جَفَا وَ مَنْ تَبِعَ الصَّیْدَ غَفَلَ وَ مَنْ لَزِمَ السُّلْطَانَ افْتَتَنَ وَ مَا یَزْدَادُ مِنَ السُّلْطَانِ قُرْباً إِلَّا ازْدَادَ مِنَ اللَّهِ بُعْداً[1].

۰۶ خرداد ۹۷ ، ۱۱:۱۵ امیرحسین صفاریان
#بیانات

1- یک موضوع دیگر که این هم جزو تجربه‌های اساسی ما است و بایستی شماها در مدیریّت کشور -در هر بخشی که هستید- به آن توجّه داشته باشید، مسئله‌ی اعتماد نکردن به دشمن و به وعده‌های دشمن است؛ این حرف، جدّی است؛ این مسئله، جدّی است؛ ما یک جاهایی اعتماد کردیم به دشمن، ضربه خوردیم؛ با اینکه میتوانستیم اعتماد نکنیم، با اینکه گمان نمیکردیم اعتماد کنیم، امّا کردیم. این اعتماد کردن به دشمن و به وعده‌ی دشمن، به ما ضربه میزند؛ اینکه ما استبعاد(۱۲) کنیم که «نه، بعید است اینکه گفته‌اند عمل نشود»، این درست نیست. آن‌وقتی که بحث کارِ با بیگانگان است، باید با دقّت تمام روی جزئیّات تکیه کرد و ملاحظه کرد و وسواس به خرج داد و احتیاط به خرج داد. نباید به اینها اعتماد کرد؛ نه در عمل اعتماد کنیم، نه در کیفیّت بیان....بنده مکرّر گفته­‌ام، ما به مسئولینی که رفتند برجام را دنبال کردند، اعتماد داشته‌ایم و داریم، الان هم همین‌جور [است]، اینها را افراد خودی و علاقه‌مند و مؤمن میدانیم؛ لکن در همین قضیّه‌ی برجام، ما در موارد زیادی -به‌خاطر اعتماد به حرف آن طرف مقابل، مذاکره‌کننده‌ی مقابل- از یک نقطه‌ای صرفِ­‌نظر کردیم، به یک چیزی اهتمام نورزیدیم، یک خلأیی باقی ماند؛ دشمن همین الان از همان خلأ دارد استفاده میکند؛ اینها واقعاً مسائل مهمّی است.



2- یکی از اجزای مهم قدرت نرم جمهوری اسلامی، بی‌اعتمادی مطلق به قدرت‌های سلطه‌گر و در رأس آنها آمریکا است و این بی‌اعتمادی باید روزبه‌روز گسترش یابد


3-
این برجام شد برای ما یک نمونه، یک تجربه. بنده سال گذشته در سخنرانی عمومی -یا سال گذشته بود یا یک‌سال‌ونیم پیش بود؛ درست یادم نیست تاریخش-(۳) گفتم برجام و این مذاکرات هسته‌ای، برای ما یک نمونه خواهد بود؛ ببینیم آمریکایی‌ها چه‌کار میکنند؛ اینها که حالا با زبان چرب و نرم می‌آیند، گاهی نامه مینویسند، اظهار ارادت میکنند، اظهار همراهی میکنند، در جلسات مشورتی و مذاکرات که می‌نشینند، با زبان چرب و نرم با مسئولین ایرانی صحبت میکنند، خیلی خب ببینیم در عمل چه‌کار میکنند. حالا معلوم شد در عمل چه‌کار میکنند! در ظاهر وعده میدهند، با زبان چرب و نرم حرف میزنند امّا در عمل توطئه میکنند، تخریب میکنند، مانع از پیشرفت کارها میشوند؛ این شد آمریکا؛ این شد تجربه. حالا آمریکایی‌ها میگویند بیایید درباره‌ی مسائل منطقه با شما صحبت کنیم! خب، این تجربه به ما میگوید این کار برای ما سمّ مهلک است.
این تجربه [برجام] به ما نشان داد که ما در هیچ مسئله‌ای نمیتوانیم [با آمریکا] مثل یک طرف مورد اعتماد بنشینیم صحبت کنیم. انسان گاهی با دشمن هم حرف میزند امّا دشمنی که به حرف خودش پایبند باشد و انسان بتواند اعتماد کند که او به هر دلیلی زیر قول خود و زیر تعهّدات خود نخواهد زد. با این دشمن میشود حرف هم زد، بله؛ امّا وقتی ثابت شد که دشمن، دشمن نابکار است، دشمنی است که در عمل، از نقض عهد هیچ ابائی ندارد و نقض عهد میکند، بعد هم وقتی میگوییم آقا چرا [نقض عهد] کردی، باز لبخند میزند، باز زبان چرب و نرم را باز میکند و یک جوری توجیه میکند، با این [دشمن‌] نمیشود وارد مذاکره شد. اینکه بنده سالها است دائم تکرار میکنم که با آمریکا مذاکره نمیکنیم علّتش این است. این نشان‌دهنده‌ی این است که [مشکلات‌] ما در این مسئله، در مسائل مربوط به منطقه، در مسائل گوناگونی که داریم، در مشکلاتی که با آمریکا و امثال آمریکا داریم، با مذاکره حل نمیشود؛ ما یک راهی باید خودمان انتخاب بکنیم، آن راهمان را برویم؛ بگذارید دشمن دنبال شما بدود، بگذارید دشمن دنبال شما بدود. مسئولین سیاسی و دیپلماسی ما صریحاً میگویند که آمریکایی‌ها میخواهند همه چیز را بگیرند، [امّا] هیچ‌چیز ندهند! [اگر] یک قدم شما عقب رفتی، یک قدم جلو می‌آیند. اینکه ما مدام میگوییم مذاکره نمیکنیم، [ولی‌] بعضی‌ها میگویند آقا مذاکره که اشکالی ندارد، اشکال مذاکره این است: شما را از راه صحیح خودت منحرف میکند، امتیاز را از شما میگیرد -وقتی مذاکره کردید یعنی یک امتیازی بدهید، یک امتیاز بگیرید دیگر؛ معنای مذاکره این است دیگر؛ مذاکره، نشستن و گعده کردن و حرف زدن و گفت و شنود و خنده و شوخی که نیست، مذاکره یعنی یک چیزی بده، یک چیزی بگیر- و آنچه را باید بدهی از شما میگیرد، [امّا] آنچه را باید بدهد، به شما نمیدهد؛ زورگویی میکند؛ خب مستکبر یعنی همین، استکبار جهانی یعنی همین،

4-حضرت آقا صحبت های فوق العاده ای در این زمینه دارند که میتوان رجوع کرد: http://farsi.khamenei.ir/newspart-index?tid=14177

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی