نور در حرم نور

تفسیر قران در محضر حضرت معصومه سلام الله علیها

نور در حرم نور

تفسیر قران در محضر حضرت معصومه سلام الله علیها

کلمات کلیدی

آخرین نظرات

29-1.پیامبر اکرم اسوه اخلاق حسنه (قلم/4j29\)

جمعه, ۲ تیر ۱۳۹۶، ۰۴:۰۳ ب.ظ
68:4
۹۶/۰۴/۰۲ موافقین ۰ مخالفین ۰
امیرحسین صفاریان

j29

نظرات  (۱۱)

۰۲ تیر ۹۶ ، ۱۶:۱۸ امیرحسین صفاریان
#حدیث
قال امیرالمومنین ع:  رُبَّ عَزِیزٍ أَذَلَّهُ خُلُقُهُ وَ ذَلِیلٌ أَعَزَّهُ خُلُقُه‏
۰۲ تیر ۹۶ ، ۱۶:۲۴ امیرحسین صفاریان
#نکته

مرحوم علامه طباطبایى در تفسیرالمیزان (ج 6، ص 183)، حدود 27 صفحه در زمینه اخلاق و سنن و آداب زندگى پیامبر صلى الله علیه و آله روایاتى را نقل کرده است، که به برخى از آنها فهرست وار اشاره مى‏کنیم:

1. پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله خود کفش خود را مى‏دوخت.

2. لباس خود را وصله مى‏زد.

3. گوسفند را خودش مى‏دوشید.

4. با بردگان، هم غذا مى‏شد.

5. بر زمین مى‏نشست.

6. بر الاغ سوار مى‏شد.

7. حیا مانعش نمى‏شد که نیازهاى خود را از بازار تهیه کند.

8. به توانگران و فقرا دست مى‏داد و دست خود را نمى‏کشید تا طرف دست خود را بکشد.

9. به هرکس مى‏رسید، چه بزرگ و چه کوچک، سلام مى‏کرد.

10. اگر چیزى تعارفش مى‏کردند، آنرا تحقیر نمى‏کرد، اگرچه یک خرماى پوسیده بود.

11. کم خرج، کریم الطبع و خوش معاشرت بود.

12. بدون اینکه قهقهه کند، همیشه تبسّمى بر لب داشت.

13. بدون اینکه چهره درهم کشیده باشد، همیشه اندوهگین به نظر مى‏رسید.

14. بدون اینکه از خود ذلتى نشان دهد، همواره متواضع بود.

15. بدون اینکه اسراف ورزد، سَخىّ بود.

16. بسیار دل نازک و مهربان بود.

17. هرگز دست طمع بسوى چیزى دراز نکرد.

18. هنگام بیرون رفتن از خانه، خود را در آینه مى‏دید، موى خود را شانه مى‏زد و چه بسا این کار را در برابر آب انجام مى‏داد.

19. هیچ گاه در مقابل دیگران پاى خود را دراز نمى‏کرد.

20. همواره بین دو کار، دشوارتر آن را انتخاب مى‏کرد.

21. هیچ وقت به خاطر ظلمى که به او مى‏شد در صدد انتقام بر نمى‏آمد مگر آنکه محارم خدا هتک شود که به خاطر هتک حرمت خشم مى‏کرد.

22. هیچ وقت در حال تکیه کردن غذا میل نکرد.

23. هیچ وقت شخصى از او چیزى درخواست نکرد که جواب (نه) بشنود و حاجت حاجتمندان را رد نکرد.

24. نمازش در عین تمامیّت، سبک و خطبه‏اش کوتاه بود.

25. مردم، آن حضرت را به بوى خوشى که از او به مشام مى‏رسید، مى‏شناختند.

26. وقتى در خانه مهمان داشت، اول کسى بود که شروع به غذا مى‏کرد و آخرین کسى بود که از غذا دست مى‏کشید تا مهمانان راحت غذا بخورند.

27. بر سر سفره، همیشه از غذاى جلوى خود میل مى‏کرد.

28. آب را با سه نفس مى‏آشامید.

29. جز با دست راست چیزى نمى‏داد و نمى‏گرفت و غذا نمى‏خورد.

30. وقتى دعا مى‏کرد، سه بار دعا مى‏کرد و وقتى سخن مى‏گفت در کلام خود تکرار نداشت.

31. اگر اذن دخول به خانه مردم مى‏گرفت، سه بار تکرار مى‏کرد.

32. کلامش روشن بود به طورى که هر شنونده‏اى آنرا مى‏فهمید.

33. نگاه خود را بین افرادى که در محضرش بودند تقسیم مى‏کرد.

34. هر گاه با مردم سخن مى‏گفت، در حرف زدن تبسم مى‏کرد.

l
۰۲ تیر ۹۶ ، ۱۶:۳۲ امیرحسین صفاریان
#حدیث
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ (ص): إِنَّمَا بُعِثْتُ لاتَمِّمَ مَکَارِمَ الاخْلاق‏

۰۲ تیر ۹۶ ، ۱۶:۴۰ امیرحسین صفاریان
#حدیث
در حدیثى از حسین بن على ع آمده است که مى‏گوید:
از پدرم امیر مؤمنان على ع در باره ویژگیهاى زندگى پیامبر ص و اخلاق او سؤال کردم، و پدرم مشروحا به من پاسخ فرمود، در بخشى از این حدیث آمده است:
رفتار پیامبر ص با همنشینانش چنین بود که دائما خوشرو و خندان و سهل الخلق و ملایم بود، هرگز خشن و سنگدل و پرخاشگر و بدزبان و عیبجو و مدیحه‏گر نبود، هیچکس از او مایوس نمى‏شد، و هر کس به در خانه او مى‏آمد نومید بازنمى‏گشت: سه چیز را از خود رها کرده بود: مجادله در سخن پرگویى، و دخالت در کارى که به او مربوط نبود، و سه چیز را در مورد مردم رها کرده بود: کسى را مذمت نمى‏کرد، و سرزنش نمى‏فرمود، و از لغزشها و عیوب پنهانى مردم جستجو نمى‏کرد.
هرگز سخن نمى‏گفت مگر در مورد امورى که ثواب الهى را امید داشت، در موقع سخن گفتن به قدرى نافذ الکلمه بود که همه سکوت اختیار مى‏کردند و تکان نمى‏خوردند، و به هنگامى که ساکت مى‏شد آنها به سخن درمى‏آمدند، اما نزد او هرگز نزاع و مجادله نمى‏کردند ... هر گاه فرد غریب و ناآگاهى با خشونت سخن مى‏گفت و درخواستى مى‏کرد تحمل مى‏نمود، و به یارانش مى‏فرمود: هر گاه کسى را دیدید که حاجتى دارد به او عطا کنید، و هرگز کلام کسى را قطع نمى‏کرد تا سخنش پایان گیرد
۰۲ تیر ۹۶ ، ۱۶:۴۷ امیرحسین صفاریان
#حدیث
وَ قَالَ ص‏ إِنَّ الْمُؤْمِنَ لَیُدْرِکُ‏ بِحُسْنِ‏ خُلُقِهِ‏ دَرَجَةَ قَائِمِ اللَّیْلِ وَ صَائِمِ النَّهَارِ.
۰۲ تیر ۹۶ ، ۱۶:۴۸ امیرحسین صفاریان
#حدیث
َ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص مَا مِنْ شَیْ‏ءٍ أَثْقَلَ فِی الْمِیزَانِ مِنْ حُسْنِ الْخُلُقِ.
۰۲ تیر ۹۶ ، ۱۶:۵۱ امیرحسین صفاریان
#حدیث
عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: إِنَّ اللَّهَ أَدَّبَ نَبِیَّهُ عَلَى أَدَبِهِ فَلَمَّا انْتَهَى بِهِ إِلَى مَا أَرَادَ قَالَ لَهُ إِنَّکَ لَعَلى‏ خُلُقٍ عَظِیم‏
۰۲ تیر ۹۶ ، ۱۷:۰۷ امیرحسین صفاریان
#شان نزول
در مجمع البیان به سندی که به حاکم رسانده، روایت کرده که گفت: وقتی قریش دیدند که رسول خدا(ص) علی(ع) را بر سایرین مقدّم داشت، و او را تعظیم کرد، شروع کردند به بدگویی از علی(ع)، و گفتند: محمد مفتون علی شده. خدای تعالی در پاسخ آنان این آیه را نازل کرد و القلم و ما یسطرون و در آن خدای تعالی سوگند خورد به این که ما انت بنعمة ربک بمجنون ؛ تو به خاطر این که خدا انعامت کرده مجنون نیستی و ان لک لاجراً غیر ممنون و انک لعلی خلق عظیم و تو اجر انقطاع ناپذیر داری، و تو دارای خلقی عظیم هستی که منظور همان قرآن است.
۰۲ تیر ۹۶ ، ۱۷:۱۳ امیرحسین صفاریان
#حدیث
عَنْ عَلِیِّ بْنِ مُوسَى عَنْ أَبِیهِ مُوسَى بْنِ جَعْفَرٍ عَنْ أَبِیهِ عَنْ جَدِّهِ عَنْ عَلِیٍّ ع‏ أَنَّهُمْ قَالُوا یَا عَلِیُّ صِفْ لَنَا نَبِیَّنَا ص کَأَنَّنَا نَرَاهُ فَإِنَّا مُشْتَاقُونَ إِلَیْهِ فَقَالَ کَانَ نَبِیُّ اللَّهِ ص أَبْیَضَ اللَّوْنِ مُشْرَباً حُمْرَةً أَدْعَجَ الْعَیْنِ سَبْطَ الشَّعْرِ کثف [کَثَ‏] «2» اللِّحْیَةِ ذَا وَفْرَةٍ دَقِیقَ الْمَسْرُبَةِ کَأَنَّمَا عُنُقُهُ إِبْرِیقُ فِضَّةٍ یَجْرِی فِی تَرَاقِیهِ الذَّهَبُ لَهُ شَعْرٌ مِنْ لَبَّتِهِ إِلَى سُرَّتِهِ کَقَضِیبٍ خِیطَ إِلَى السُّرَّةِ وَ لَیْسَ فِی بَطْنِهِ وَ لَا صَدْرِهِ شَعْرٌ غَیْرُهُ شَثْنُ الْکَفَّیْنِ وَ الْقَدَمَیْنِ شَثْنُ الْکَعْبَیْنِ إِذَا مَشَى کَأَنَّمَا یَتَقَلَّعُ مِنْ صَخْرٍ إِذَا أَقْبَلَ کَأَنَّمَا یَنْحَدِرُ مِنْ صَبَبٍ إِذَا الْتَفَتَ الْتَفَتَ جَمِیعاً بِأَجْمَعِهِ کُلُّهُ لَیْسَ بِالْقَصِیرِ الْمُتَرَدِّدِ وَ لَا بِالطَّوِیلِ المتمعط «3» [الْمُمَّغِطِ] وَ کَانَ فِی الْوَجْهِ تَدْوِیرٌ «4» إِذَا کَانَ فِی النَّاسِ غَمَرَهُمْ کَأَنَّمَا عَرَقُهُ فِی وَجْهِهِ اللُّؤْلُؤُ عَرْفُهُ أَطْیَبُ مِنْ رِیحِ الْمِسْکِ لَیْسَ بِالْعَاجِزِ وَ لَا بِاللَّئِیمِ أَکْرَمُ النَّاسِ عِشْرَةً «5» وَ أَلْیَنُهُمْ عَرِیکَةً وَ أَجْوَدُهُمْ کَفّاً مَنْ خَالَطَهُ بِمَعْرِفَةٍ أَحَبَّهُ وَ مَنْ رَآهُ بَدِیهَةً هَابَهُ عِزُّهُ بَیْنَ عَیْنَیْهِ یَقُولُ بَاغِتُهُ‏ «6» لَمْ أَرَ قَبْلَهُ وَ لَا بَعْدَهُ مِثْلَهُ صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ وَ سَلَّمَ تَسْلِیماً «7».
۰۲ تیر ۹۶ ، ۱۷:۲۰ امیرحسین صفاریان
#بیانات
ما مسلمانها برای اینکه راه هدایت را پیدا کنیم، کافی است شخصیت پیغمبر را بشناسیم. عقیده‌ی ما البته این است که همه‌ی بشریت از وجود پیغمبر باید استفاده کنند و میکنند، اما اولی به استفاده، ما امت اسلامی هستیم. این موجود عظیم، دارای خُلُق عظیم، این شخصیتی که خدای متعال او را برای بزرگترین رسالت دوران تاریخ بشر تربیت کرد که امام صادق (علیه‌السّلام) فرمود: «انّ اللَّه عزّ و جلّ ادّب نبیّه فاحسن ادبه فلمّا اکمل له الادب قال انّک لعلی خلق عظیم ثمّ فوّض الیه امر الدّین و العباد لیسوس عباده» ؛ خدای متعال این شخصیت عظیم را پرورید، تربیت کرد، رشد داد، همه‌ی لوازم یک کار عظیم تاریخی را در این وجود مطهر و مقدس فراهم کرد، بعد این بار سنگین را بر دوش او گذاشت؛ این بار سنگین رسالت تاریخی را. لذا امروز که روز هفده ربیع‌الاول است، روز ولادت نبی مکرم است، شاید بتوان گفت بزرگترین عید بشریت در طول تاریخ انسانی است که یک چنین انسان عظیمی را خدای متعال هدیه کرد به بشر، به تاریخ بشر؛ و این بزرگوار هم به لوازم این کار قیام کرد.

 امروز ما مسلمانها بر روی شخصیت پیغمبر اکرم اگر تمرکز کنیم، دقت کنیم، بخواهیم درس بگیریم، برای دین و دنیای ما کافی است. برای بازگشت عزت ما نگاه کردن به این وجود و یاد گرفتن از او و درس گرفتن از او کافی است. مظهر علم بود، مظهر امانت بود، مظهر اخلاق بود، مظهر عدالت بود. بشر به چی احتیاج دارد؟ نیازهای بشری همینهاست. اینها نیازهایی است که در طول تاریخ بشر تغییر پیدا نکرده است. این همه تحولات و تطورات در زندگی انسانها از اوّلی که بشر به وجود آمد تا امروز - که اوضاع و احوال زندگی را، تشکیلات زندگی را دستخوش تغییرات گوناگونی کرده است - خواسته‌های اصلی بشر تغییر پیدا نکرده است. از اول تا امروز بشر به دنبال امنیت و آرامش بوده است، به دنبال عدالت بوده است، به دنبال اخلاق نیک بوده است، به دنبال ارتباط مستحکم با مبدأ آفرینش بوده است. اینها خواسته‌های اصلی بشریت است که از فطرت انسان بر میخیزد. مظهر همه‌ی اینها پیغمبر اکرم (صلّی اللَّه علیه و اله و سلّم) است. ما امت اسلامی امروز احتیاج داریم، به همه‌ی این خصوصیات احتیاج داریم. امت اسلامی امروز به پیشرفت علمی نیاز دارد، به ثقه و اطمینان به خدای متعال نیاز دارد، به روابط سالم و اخلاق حسنه در میان خودمان احتیاج داریم، باید با هم برادرانه رفتار کنیم، باید با هم با گذشت رفتار کنیم، باید نسبت به یکدیگر حلم داشته باشیم، باید با اغماض برخورد کنیم. مظهر همه‌ی این خصوصیات پیغمبر اکرم است. علم او، حلم او، اغماض او، رحمت او و تودّد او با ضعفا، عدالت او نسبت به همه‌ی آحاد جامعه، مظهر اینها پیغمبر است. درس بگیریم از پیغمبر؛ به اینها احتیاج داریم ما. امروز ما احتیاج داریم به اطمینان به خدای متعال، وثوق به خدا، اطمینان به وعده‌های الهی. خدای متعال به ما وعده کرده است؛ فرموده است اگر مجاهدت کنید، اگر تلاش کنید، خدای متعال شما را به مقصود میرساند و شما در سایه‌ی ایستادگی، به اهداف خود دست پیدا میکنید. در مقابل شهوات دنیائی احساس ضعف و زبونی نکنیم؛ در مقابل مال، در مقابل مقام، در مقابل وسوسه‌های گوناگون نفسانی احساس ضعف نکنیم؛ ایستادگی کنیم. اینهاست آن چیزی که بشریت را به اوج کمال میرساند، یک ملت را عزت میبخشد، یک جامعه را به خوشبختی و سعادت واقعی میرساند. به اینها ما احتیاج داریم؛ مظهر همه‌ی اینها پیغمبر ماست.
۰۳ تیر ۹۶ ، ۰۲:۰۱ امیرحسین صفاریان
ٌٌٍ#نکته
اینی که ما میگوییم پیامبر ص حسن خلق داشته اند و اخلاقشان چنین و چنان بوده است، یک وقت است شما ایشان را انسان عادی میدانید که این فضیلت های اخلاقی را هم داشته است. اما یک وقت ایشان را رهبر یک حکومت میدانید. کسی که با تاییدات الهی حکومتی قدرتمند تشکیل داده. عظمت اخلاق پیامبر ص آنوقتی روشن میشود که جایگاه و عند الله و عندالناس ایشان بیشتر روشن شود. کسی با آن مراتب عالی همچین برخوردهایی داشته باشد!

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی