نور در حرم نور

تفسیر قران در محضر حضرت معصومه سلام الله علیها

نور در حرم نور

تفسیر قران در محضر حضرت معصومه سلام الله علیها

کلمات کلیدی

آخرین نظرات

28-1.رابطه ایمان و ایثار (حشر/9)

پنجشنبه, ۱ تیر ۱۳۹۶، ۰۹:۴۳ ق.ظ
59:9
۹۶/۰۴/۰۱ موافقین ۰ مخالفین ۰
امیرحسین صفاریان

j28

نظرات  (۵)

ترجمه ی فیض الاسلام: در تفسیر مجمع البیان است: از ابن عبّاس رسیده، پیغمبر صلّى اللَّه علیه و آله پس از گرفتن قلعه‏هاى بنى نضیر بانصار فرمود: اگر میخواهید خانه‏ها و داراییهاتان را براى مهاجرین تقسیم نمائید من هم غنیمت و سود جنگى را براى شما تقسیم میکنیم چنان که براى ایشان تقسیم مینمایم، و اگر میخواهید غنیمت براى اینان باشد، و خانه‏ها و داراییهاتان براى شما، انصار گفتند: ما خانه‏ها و دارائیهامان را براى آنان تقسیم میکنیم و در غنیمت با ایشان شرکت نمینمائیم، پس از آن این آیه فرود آمد)

*اشاره به شرایط کنونی، مگر غیر این است که در شرایط کنونی عده ای از برادران و خواهران ما (از هر کشوری، عراق، سوریه، یمن و ...)به دلیل تحت فشار قرار گرفتن توسط عده ای از خدا بی خبر خانه و کاشانه شان را از دست داده اند. کدام یک از ما اکنون حاضر هستیم ایشان را در خانه ی خود شریک کنیم؟ این چه سخنانی ست که در گوشه و کنار شنیده میشود در مورد کمک به این عزیزان؟ درست است که اگر ما در سوریه با آن ها نجنگیم در کرمانشاه باید با آنان بجنگیم ولی این دید اصیل اسلامی نیست، این استدلال برای جامعه ی ایمانی نیست. درست این است اگر ما میخواهیم کمک کنیم مسلمانی به خانه و کاشانه اش بازگردد به دلیل این است که ایمان همچین اقتضایی دارد. میخواهد یک مسلمان فلسطینی باشد میخواهد یک آواره ی سوری!(به مناسبت روز قدس)

#شان نزول دیگری در کتاب تاویل الآیات الظاهره  ماجرایی که بین امیرالمومنین ع و مقداد رخ داد را به نقل از حضرت صادق ع ذکر نموده که حضرت صدیقه س امیرالمومنین ع را برای درخواست کمک نزد رسول الله ص میفرستند ایشان به امیرالمومنین ع دیناری میدهند برای تحصیل غذایی برای اهل، که در راه مقداد را میبینند و دینار را به ایشان میدهند و خود به مسجد میروند و میخوابند رسول الله در جستجوی امیرالمومنین ایشان را در مسجد میابند و امیرالمومنین ع شرح ماجرا میکنند که فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص أَمَا إِنَّ جَبْرَائِیلَ قَدْ أَنْبَأَنِی بِذَلِکَ وَ قَدْ أَنْزَلَ‏ اللَّهُ‏ فِیکَ‏ کِتَاباً وَ یُؤْثِرُونَ عَلى‏ أَنْفُسِهِمْ وَ لَوْ کانَ بِهِمْ خَصاصَةٌ وَ مَنْ یُوقَ شُحَّ نَفْسِهِ فَأُولئِکَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ‏.

ارتباط ایمان و ایثار

ألإیثار أحسن‏ الإحسان‏ و أعلى مراتب الإیمان.

ُ فَقُلْتُ أَخْبِرْنِی‏ عَنْ‏ حَقِ‏ الْمُؤْمِنِ‏ عَلَى الْمُؤْمِنِ(*عنوان روی ایمان رفته است) فَقَالَ یَا أَبَانُ دَعْهُ لَا تَرِدْهُ قُلْتُ بَلَى جُعِلْتُ فِدَاکَ فَلَمْ أَزَلْ أُرَدِّدُ عَلَیْهِ فَقَالَ یَا أَبَانُ تُقَاسِمُهُ شَطْرَ مَالِکَ(نیمی از دارایی) ثُمَّ نَظَرَ إِلَیَّ فَرَأَى مَا دَخَلَنِی

فَقَالَ یَا أَبَانُ أَ مَا تَعْلَمُ أَنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ قَدْ ذَکَرَ الْمُؤْثِرِینَ عَلَى أَنْفُسِهِمْ قُلْتُ بَلَى جُعِلْتُ فِدَاکَ فَقَالَ أَمَّا إِذَا أَنْتَ قَاسَمْتَهُ فَلَمْ تُؤْثِرْهُ بَعْدُ إِنَّمَا أَنْتَ وَ هُوَ سَوَاءٌ إِنَّمَا تُؤْثِرُهُ إِذَا أَنْتَ أَعْطَیْتَهُ مِنَ النِّصْفِ الْآخَرِ.(کافی)

قَالَ: قُلْتُ لِأَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع نَخْشَى أَنْ‏ لَا نَکُونَ مُؤْمِنِینَ قَالَ وَ لِمَ ذَاکَ فَقُلْتُ وَ ذَلِکَ أَنَّا لَا نَجِدُ فِینَا مَنْ یَکُونُ أَخُوهُ عِنْدَهُ آثَرَ مِنْ دِرْهَمِهِ وَ دِینَارِهِ وَ نَجِدُ الدِّینَارَ وَ الدِّرْهَمَ آثَرَ عِنْدَنَا مِنْ أَخٍ قَدْ جَمَعَ بَیْنَنَا وَ بَیْنَهُ مُوَالاةُ أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ ع

قَالَ کَلَّا إِنَّکُمْ مُؤْمِنُونَ وَ لَکِنْ لَا تُکْمِلُونَ إِیمَانَکُمْ حَتَّى یَخْرُجَ قَائِمُنَا (یعنی وابستگی این مطلب به ایمان را حضرت ع امضا میکنند ولی میفرمایند که اگر این طور باشید به کمال رسیدید که در روایات دیگر هم داریم در زمان ظهور رابطه ی بین برادران ایمانی این گونه است، *اگر میخواهیم جامعه را برای ظهور آماده کنیم باید به این سمت حرکت کنیم)فَعِنْدَهَا یَجْمَعُ اللَّهُ أَحْلَامَکُمْ فَتَکُونُونَ مُؤْمِنِینَ کَامِلِینَ وَ لَوْ لَمْ یَکُنْ فِی الْأَرْضِ مُؤْمِنُونَ کَامِلُونَ إِذاً لَرَفَعَنَا اللَّهُ إِلَیْهِ وَ أَنْکَرْتُمُ الْأَرْضَ وَ أَنْکَرْتُمُ السَّمَاءَ ... در ادامه صفت مومنین کامل الایمان را این طور توضیح میفرمایند: هم‏ البررة بالاخوان‏ فى حال الیسر و العسر المؤثرون على انفسهم فى حال العسر کذلک وصفهم اللّه فقال‏ وَ یُؤْثِرُونَ عَلى‏ أَنْفُسِهِمْ وَ لَوْ کانَ بِهِمْ خَصاصَةٌ وَ مَنْ یُوقَ شُحَّ نَفْسِهِ فَأُولئِکَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ‏ فازوا و اللّه و افلحوا

تفسیر نور: در حدیث دیگرى مى‏خوانیم: «لایجتمع الشحّ و الایمان فى قلب رجل مسلم»(20)، بخل و ایمان در دل یک مسلمان جا نمى‏گیرد.
ایثار، یک کمال است امّا نباید موجب خروج از حدّ اعتدال شود، چنانکه قرآن در آیه 67 سوره فرقان، در وصف عباد الرّحمن مى‏فرماید: «و الّذین اذا انفقوا لم یسرفوا و لم یقتروا و کان بین ذلک قواماً»، آنان در انفاق، نه زیاده‏روى مى‏کنند و نه کوتاهى، بلکه راهى میانه را در پیش مى‏گیرند
این موضوع، در روایتى از امام صادق‏علیه السلام نیز مورد تأکید قرار گرفته است

#ایثار دلیل برتری امت رسول الله ص: سهل بن عبد الله گوید: حضرت موسى عرض کرد: بار الها، مراتب حضرت محمد (ص) و امّتش را بر من بنمایان! فرمود: اى موسى تو توان آن مقامات را ندارى، امّا من یک درجه والاى از آن‏ها را بر تو مى‏نمایانم که به خاطر همان مقام والا او را بر تو و بر جمیع خلایق برترى داده‏ام، مى‏گوید؛ آنگاه ملکوت آسمان گشوده شد، حضرت موسى نگریست، و چیزى نمانده بود که از شدت انوار و نزدیکى آنها به درگاه حق، از پا درآید، عرض کرد: بار خدایا، به چه وسیله او را به این عظمت رساندى؟ ِ قَالَ بِخُلُقٍ اخْتَصَصْتُهُ بِهِ مِنْ بَیْنِهِمْ وَ هُوَ الْإِیثَار فرمود: به دلیل خلقى که ویژه او ساخته‏ام، و آن ایثار است، اى موسى کسى از ایشان نزد من نیاید که زمانى ایثار کرده باشد، مگر اینکه از محاسبه او شرم مى‏کنم و او را در هر جاى بهشت که بخواهد، جا مى‏دهم.(مجموعه ورام)

 

#مباهات خداوند به ایثار امیرالمومنین ع:على بن ابى طالب (ع) در بستر پیامبر خدا (ص) خوابید، خداوند به جبرئیل و میکائیل وحى فرمود: من میان شما فرشتگان نیز عقد برادرى بسته‏ام، و عمر یکى از شما را طولانى‏تر از عمر دیگرى قرار داده‏ام، حال کدام یک از شما، زندگى خود را به برادرش ایثار مى‏کند؟ هر دوى آنها عمر طولانى را براى خود اختیار کردند، آنگاه خطاب کرد، آیا مى‏توانید مثل على بن ابى طالب که با محمد (ص) برادرند، بوده باشید که در بستر محمد (ص) خوابیده و خود را فداى او کرده است و زندگى او را بر حیات خود مقدم داشته است، بر زمین فرود آیید و او را از دشمن حفظ کنید، این بود که نزول کردند و جبرئیل بالاى سر و میکائیل پایین پاى على (ع) ایستادند و جبرئیل ندا در داد: تبریک، تبریک به مثل تو اى پسر ابو طالب که خداوند بر فرشتگان به وسیله تو فخر مى‏کند (5)! و خداوند این آیه رانازل کرد: وَ مِنَ النَّاسِ مَنْ یَشْرِی نَفْسَهُ ابْتِغاءَ مَرْضاتِ اللَّهِ وَ اللَّهُ رَؤُفٌ بِالْعِبادِ..«و از مردم کسانى هستند که جان خود را براى رضاى خدا مى‏فروشند، و خدا به بندگان مهربان است».(مجموعه ورام)

 

#مباهات خداوند به ایثار امیرالمومنین ع:على بن ابى طالب (ع) در بستر پیامبر خدا (ص) خوابید، خداوند به جبرئیل و میکائیل وحى فرمود: من میان شما فرشتگان#فرد به شفاعت آن که بر او ایثار کرده میرسد: پیامبر خدا ص: دو مرد از بیابانی می گذشتند: یکی عابد و دیگری نافرمان. عابد تشنه شد، چندان که از پا افتاد. همسفرش که تُنگی داشت و کمی آب در آن بود به آن عابد که به زمین افتاده بود می نگریست. با خود گفت: به خخدا سوگند، اگر این بنده ی نیک از تشنگی بمیرد در حالی که این آبل با من است هرگز به خیری از خدا نخواهم رسید و اگر این آب را به او بنوشانم خودم خواهم مرد. اما او به خدا توکل کرد و تصمیمش را گرفت و از آن آب به صورت عابد پاشید و باقی مانده اش را به او نوشاند. عابد از جا برخواست و هر دو بیابان را پیمودند.

در روز قیامت آن نافرمان را برای حساب رسی نگه می دارند و فرمان می رسد که او را به آتش ببرند. فرشتپان او را به{به سوی دوزخ} می رانند.{در راه} آن عابد را میبیند. می گوید فلانی مرا نمی شناسی؟ عابد میگوید تو کیستی؟ مرد میگوید: من فلانی هستم که در آن روز گذشتن از بیابان تو را بر خویشتن ترجیح دادم(آثرتک علی نفسی) عابد میگوید آری میشناسمت پس به فرشتگان می گوید: بایستید! فرشتگان می ایستند و عابد می آید تا آن که {در توقفگاه حساب} می ایستد و پروردگارش عز و جل را می خواند و می گوید ای پروردگار من! تو خود میدانی که او به من نیکی کرده و چگونه در حق من ایثار کرده است. پروردگارا او را به من ببخش. پس خدواند می فرماید : هو لک .او از آنِ تو. فیاخذ بید اخیه فیُدخله الجنه(میزان الحکمه) نیز عقد برادرى بسته‏ام، و عمر یکى از شما را طولانى‏تر از عمر دیگرى قرار داده‏ام، حال کدام یک از شما، زندگى خود را به برادرش ایثار مى‏کند؟ هر دوى آنها عمر طولانى را براى خود اختیار کردند، آنگاه خطاب کرد، آیا مى‏توانید مثل على بن ابى طالب که با محمد (ص) برادرند، بوده باشید که در بستر محمد (ص) خوابیده و خود را فداى او کرده است و زندگى او را بر حیات خود مقدم داشته است، بر زمین فرود آیید و او را از دشمن حفظ کنید، این بود که نزول کردند و جبرئیل بالاى سر و میکائیل پایین پاى على (ع) ایستادند و جبرئیل ندا در داد: تبریک، تبریک به مثل تو اى پسر ابو طالب که خداوند بر فرشتگان به وسیله تو فخر مى‏کند (5)! و خداوند این آیه رانازل کرد: وَ مِنَ النَّاسِ مَنْ یَشْرِی نَفْسَهُ ابْتِغاءَ مَرْضاتِ اللَّهِ وَ اللَّهُ رَؤُفٌ بِالْعِبادِ..«و از مردم کسانى هستند که جان خود را براى رضاى خدا مى‏فروشند، و خدا به بندگان مهربان است».(مجموعه ورام)

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی