نور در حرم نور

تفسیر قران در محضر حضرت معصومه سلام الله علیها

نور در حرم نور

تفسیر قران در محضر حضرت معصومه سلام الله علیها

کلمات کلیدی

آخرین نظرات

9-4.انفال/2 توضیح حالت وجل در قلب

شنبه, ۱۳ خرداد ۱۳۹۶، ۰۳:۲۵ ق.ظ
8:2
۹۶/۰۳/۱۳ موافقین ۰ مخالفین ۰
امیرحسین صفاریان

j9

نظرات  (۱۶)

۱۳ خرداد ۹۶ ، ۱۴:۴۲ امیرحسین صفاریان
#نکته

خداوند در دومین آیه‏ى این سوره مى‏فرماید: «إِذا ذُکِرَ اللَّهُ وَجِلَتْ‏ قُلُوبُهُمْ»، یاد خداوند دلهاى مؤمنان را مضطرب مى‏کند، ولى در جاى دیگر مى‏فرماید: «أَلا بِذِکْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ» «1»، با یاد خداوند دلها آرام مى‏گیرد. این دو آیه با هم منافاتى ندارد، زیرا در یک جا ترس از عظمت خداوند است. و در جاى دیگر اطمینان داشتن به خداوند.

همانند کودکى که هم به والدین آرام مى‏گیرد و هم از آنان حساب مى‏برد.


۱۳ خرداد ۹۶ ، ۱۴:۴۴ امیرحسین صفاریان
#تفسیر نور
«وجل»، به حالت اضطراب‏ «3» و خوف و ترس انسان گفته مى‏شود که گاهى به خاطر درک مسئولیّت‏ها و احتمال عدم انجام وظایف است و گاهى به خاطر درک عظمت مقام و هیبت‏ الهى است.
۱۳ خرداد ۹۶ ، ۱۵:۰۹ امیرحسین صفاریان
#خصال صدوق ره

أنواع الخوف خمسة: خوف و خشیة و وجل و رهبة و هیبة فالخوف للعاصین و الخشیة للعالمین و الوجل للمخبتین و الرهبة للعابدین و الهیبة للعارفین. أما الخوف فلاجل الذنوب قال الله عز و جل:" وَ لِمَنْ خافَ مَقامَ رَبِّهِ جَنَّتانِ" (الرحمن/ 46) و الخشیة لاجل روة التقصیر قال الله عز و جل:" إِنَّما یَخْشَی اللّهَ مِنْ عِبادِهِ الْعُلَماء" (فاطر/ 28). و أما الوجل فلاجل ترک الخدمة قال الله عز و جل" الَّذِینَ إِذا ذُکِرَ اللّهُ وَجِلَتْ‏ قُلُوبُهُمْ" (انفال/ 2). و الرهبة لروة التقصیر قال الله عز و جل:" وَ یَدْعُونَنا رَغَباً وَ رَهَباً" (انبیاء/ 90). و الهیبة لاجل شهادة

الحق عند کشف الاسرار أسرار العارفین قال الله عز و جل:" وَ یُحَذِّرُکُمُ اللّهُ نَفْسَهُ" (آل عمران/ 28) یشیر إلی هذا المعنی.

۱۳ خرداد ۹۶ ، ۱۵:۱۰ امیرحسین صفاریان
#حدیث

قال الباقر (ع): فی حکمة آل داود یا ابن آدم! کیف تتکلم بالهدی و أنت لا تفیق عن الردی یا ابن آدم! أصبح قلبک قاسیا و أنت لعظمة الله ناسیا، فلو کنت بالله عالما، و بعظمته عارفا، لم تزل منه خائفا، و لو عده راجیا، ویحک کیف لا تذکر لحدک، و انفرادک فیه وحدک‏


۱۳ خرداد ۹۶ ، ۱۵:۱۱ امیرحسین صفاریان
#حدیث

قال الصادق (ع): مَنْ عَرَفَ اللَّهَ خَافَ اللَّهَ وَ مَنْ خَافَ اللَّهَ سَخَتْ نَفْسُهُ عَنِ الدُّنْیَا


۱۳ خرداد ۹۶ ، ۱۵:۱۱ امیرحسین صفاریان
#حدیث

قال امیر المؤمنین (ع): أَکْثَرُ النَّاسِ مَعْرِفَةً أَخْوَفُهُمْ لِرَبِّه‏

۱۳ خرداد ۹۶ ، ۱۵:۱۲ امیرحسین صفاریان
#ثمرات خوف در قرآن و سنت‏

إِنَّ فِی ذلِکَ لایَةً لِمَنْ خافَ عَذابَ الاخِرَةِ هود/ 103.

ذلِکَ لِمَنْ خافَ مَقامِی وَ خافَ وَعِیدِ ابراهیم/ 14.

وَ لِمَنْ خافَ مَقامَ رَبِّهِ جَنَّتانِ‏ الرحمن/ 46.

وَ أَمّا مَنْ خافَ مَقامَ رَبِّهِ وَ نَهَی النَّفْسَ عَنِ الْهَوی فَإِنَّ الْجَنَّةَ هِیَ الْمَأْوی‏
۱۳ خرداد ۹۶ ، ۱۵:۱۴ امیرحسین صفاریان
#حدیث

قال امیر المؤمنین (ع): ثمرة الخوف الامن‏

۱۳ خرداد ۹۶ ، ۱۵:۱۵ امیرحسین صفاریان
#حدیث

قال رسول الله (ص): یَا أَبَاذَرٍّ! یَقُولُ اللَّهُ تَعَالَی: لا أَجْمَعُ عَلَی عَبْدِی خَوْفَیْنِ وَ لا أَجْمَعُ لَهُ أَمْنَیْنِ فَإِذَا أَمِنَنِی أَخَفْتُهُ یَوْمَ الْقِیَامَةِ وَ إِذَا خَافَنِی آمَنْتُهُ یَوْمَ الْقِیَامَة

۱۳ خرداد ۹۶ ، ۱۵:۱۸ امیرحسین صفاریان
#آیات مرتبط
 «اللَّهُ نَزَّلَ أَحْسَنَ الْحَدِیثِ کِتاباً مُتَشابِهاً مَثانِیَ تَقْشَعِرُّ مِنْهُ جُلُودُ الَّذِینَ یَخْشَوْنَ رَبَّهُمْ ثُمَّ تَلِینُ جُلُودُهُمْ وَ قُلُوبُهُمْ إِلى‏ ذِکْرِ اللَّهِ»

إِنَّ فی ذلِکَ لَذِکْری لِمَنْ کانَ لَهُ قَلْبٌ أَوْ أَلْقَی السَّمْعَ وَ هُوَ شَهید"

۱۳ خرداد ۹۶ ، ۱۵:۱۹ امیرحسین صفاریان
#آیه مقابل

وَ إِذا ذُکِرَ اللّهُ وَحْدَهُ اشْمَأَزَّتْ قُلُوبُ الَّذینَ لا یُومِنُونَ بِالاخِرَةِ وَ إِذا ذُکِرَ الَّذینَ مِنْ دُونِهِ إِذا هُمْ یَسْتَبْشِرُونَ‏

۱۳ خرداد ۹۶ ، ۱۵:۲۴ امیرحسین صفاریان
#داستان
امام بنیانگذار جمهورى اسلامى ایران (ره) فرمود: یک عالمى در قم بود به نام آیت الله حکمى امام فرمود: تا صداى اذان بلند مى‏شد رنگش مى‏پرید.
۱۳ خرداد ۹۶ ، ۱۵:۲۸ امیرحسین صفاریان
#نکته
این آیه محک خوبی است برای ما. ببینیم آیا وقتی اذان را میگویند و ما الله اکبر را میشنویم کارهایمان را رها میکنیم و به سمت نماز میرویم یا خیر؟ آیا با ذکر خدا نزد ما قلبمان به طپش در می آید یا وقتی پولی دستمان می آید. اگر با یاد خدا اتفاقی در ما نمی افتد نشان از ضعف ایمانمان است.
۱۳ خرداد ۹۶ ، ۱۵:۳۳ امیرحسین صفاریان
#امام خمینی در تقریرات فلسفه
اگر ما علائمى را که حضرت سبحان براى ایمان ذکر فرموده نداشته باشیم باز هم مؤمن هستیم؟ فرمود: «إنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِینَ إذَا ذُکِرَ اللَّهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ» این قدر ذکر خدا را مى‏شنویم و مدام ذکر مى‏گوییم، کجا وجلت قلوبنا؟ و این قدر آیات او را مى‏شنویم، کو زیادت ایمان؟ فرمود: مؤمنین به پروردگارشان متوکلند، کو توکل؟ اگر توکل بود پس این چشم به دست فلان و فلان دوختن براى چیست؟
و بالجمله: ایمان، مجرد علم به چیزى نیست، علم اگر صورت نفسانى شد و به مرتبه قلب تنزل کرد و از عالم مفهومیت بیرون آمد و حقیقة العلم و حقیقة النفس گردید و با پوست و گوشت و خون و بخار خونى و روح حیوانى و صورت برزخیه انسان متحد گردید، ایمان است. و وقتى که عملِ قلب شد شخص مؤمن مى‏شود؛ چون به محض علم، ایمان درست نمى‏شود. ایمان، آن قبول قلبى است، ممکن است کسى بداند که فلان شخص پیغمبر است اما مى‏گوید: من او را به پیغمبرى قبول ندارم، این کافر است؛ چنانکه علماى یهود علم داشتند که حضرت رسول اکرم صلى الله علیه و آله و سلم پیغمبر است ولى مى‏گفتند: ما تو را به پیغمبرى قبول نمى‏کنیم.
۱۳ خرداد ۹۶ ، ۱۵:۳۶ امیرحسین صفاریان
#حدیث
عَنْ أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ ع فِی کَلَامٍ طَوِیلٍ فِی وَصْفِ الْمُتَّقِینَ قَالَ: أَمَّا اللَّیْلَ فَصَافُّونَ أَقْدَامَهُمْ تَالِینَ لِأَجْزَاءِ الْقُرْآنِ یُرَتِّلُونَهُ تَرْتِیلًا یُحَزِّنُونَ بِهِ أَنْفُسَهُمْ وَ یَسْتَثِیرُونَ بِهِ تَهَیُّجَ أَحْزَانِهِمْ بُکَاءً عَلَى ذُنُوبِهِمْ وَ وَجَعِ کُلُومِ‏ «5» جِرَاحِهِمْ وَ إِذَا مَرُّوا بِآیَةٍ فِیهَا تَخْوِیفٌ أَصْغَوْا إِلَیْهَا مَسَامِعَ قُلُوبِهِمْ وَ أَبْصَارِهِمْ فَاقْشَعَرَّتْ مِنْهَا جُلُودُهُمْ وَ وَجِلَتْ‏ قُلُوبُهُمْ فَظَنُّوا أَنَّ صَهِیلَ‏ «6» جَهَنَّمَ وَ زَفِیرَهَا وَ شَهِیقَهَا فِی أُصُولِ آذَانِهِمْ وَ إِذَا مَرُّوا بِآیَةٍ فِیهَا تَشْوِیقٌ رَکَنُوا إِلَیْهَا طَمَعاً وَ تَطَلَّعَتْ أَنْفُسُهُمْ إِلَیْهَا شَوْقاً وَ ظَنُّوا أَنَّهَا نُصْبُ أَعْیُنِهِمْ.
۱۳ خرداد ۹۶ ، ۱۵:۳۸ امیرحسین صفاریان
#حضرت آقا
ترسیدن از خدا به‌معنی ترسیدن یک گنه‌کار در مقابل قاضی نیست. در ترسیدن گنه‌کار با نداشتنِ گناه، ترس، منتفی است. اما نوع دیگر ترس که ناشی از معرفت است، بر اثر توجه به یک چیز عظیم و یک حقیقت باشکوه روی می‌دهد و ناشی از احساس حقارت در مقابل اوست. کسی که در مقابل پروردگار، خود را کوچک و ناقص و حقیر میبیند، سعی میکند جز از آن خط سیر مستقیمی که خدای عالم برای او معین کرده، از راه دیگری سیر نکند و این بزرگ‌ترین ضامن اجرایی حرکت و تلاش است در یک انسان مسلمان و در یک جامعه‌ی مسلم.

۲. وقتی آیات خدا بر آنان فروخوانده میشود ایمانشان افزون گردد:
الف) ایمان به‌صورت یک آب راکد در وجود مؤمن معنی ندارد. یک چنین ایمانی یک روزی هم از دست انسان یه‌آسانی گرفته میشود. ایمان مستودع. ایمان عاریت. مؤمن راستین، کسی است که اگر یک کلمه از حقایق و معارف دینی و الهی در دل اوست، با اندیشه و تدبر و زیادتر کردن ایمان، این ایمان را از زایل شدن نجات دهد.
ب) از این آیه استفاده میکنیم و به آن کسانی که میگویند قرآن را – چون عقل ما به آن نمیرسد- نباید ترجمه و تفسیر نکنید میگوییم اگر ما قرآن را نمیتوانستیم بفهمیم، چگونه ایمان ما با خواندن قرآن زیاد میشود؟ پس پیداست قرآن کتاب رمز نیست. باید آن را خواند به‌قصد فهمیدن و فهمید به‌قصد نیرومندتر شدن ایمان.

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی